AHİ VAKFI FAALİYETLERİNDE BULUNDUM

Ahi Vakfı üyesiyim. Ahi Vakfının düzenlemiş olduğu Ahi Vakfı Haftasında ki etkinliklere katılıp seminer, konferas, sergi, iftar yemekleri gibi organizelerde çevremdeki dost ve arkadaşların katılımını sağladım. Ahiliği anlatmaya, insanları bilgilendirmeye çalıştım. Ahiliğin amaç ve prensiplerini anlatarak, insanların ahilik hakkında bilgilenmelerine yardımcı oldum.

Ahi Vakfı  Başkanı ve çok değerli arkadaşım olan Galip Demirel Vasıtasıyla Ahi üyesi oldum. 11 Eylül 2007 tarihinde Allah’ın rahmetine kavuşan bu kıymetli insana ahrette yeri cennet olsun diyorum.

Her yıl düzenlenen Ahilik Haftasında gerek İstanbul da, gerekse Ahi Evren Hz. nin kabrinin bulunduğu Kırşehir de ki faaliyetlere katıldım.

Ahilik, XIII Yüzyıl da Anadolu da, Balkanlar da Kırım da Türkler tarafından kurulan esnaf, sanatkar ve üretici birlikleri ile bu birliklerin uyguladıkları ahlaki, siyasi, iktisadi, felsefi duygu ve prensipler anlamına gelir.

Ahilik bir esnaf teşkilatıdır. Kurucusu alim bir zat olan Ahi Evrendir. İnsanlara dinlerini öğretmek, kardeşlik ve beraberliği sağlamak için Anadolu’ya geldi. Anadolu şehirlerini dolaşarak özellikle esnaflıkla geçinen insanlara İslamiyet’i anlattı. Esnafın dünya ve ahiret işlerinin düzenli olması için nasihatlerde bulundu.

Ahilik teşkilatı, esnaf kuruluşlarının işlerini daha kapsamlı olarak yapmalarını sağlıyordu. Osmanlı kasaba ve şehirlerinde üretim yapanların tümü, mensup oldukları sanayi dalında ekonomik, mali, idari ve sosyal fonksiyonları bulunan bu teşkilatın üyesi idiler.

Yalnız iş konusunda değil, ahlaklı ve dürüst olmak, işini sağlam yapmak, işini sağlam yapan elemanlar yetiştirmek gibi görevleri de vardı. İnsanlara meslek edinme, iş ve ev kurma konularında yardımcı oluyordu.

İnsanların, özellikle esnaf ve ticaret sahibi arkadaşların faydalanması amacı ile Ahilik prensiplerini aşağıda açıkladım.

1-İyi huylu ve güzel ahlaklı olmak,

2-İşinde ve hayatında güvenilir olmak,

3- Ahdinde, sözünde ve sevgisinde vefalı olmak,

4-Sözünü bilmek, sözünde durmak,

5-Güler yüzlü ve tatlı dilli olmak,

6-Hataları yüze vurmamak,

7-Dostluğa önem vermek, tevazu sahibi olmak,

8-Kötülük edenlere iyilikte bulunmak

9-Mahiyetinde ve hizmetindekileri korumak ve gözetmek,

10-Anaya ve ataya hürmet etmek,

11-Dedikoduyu terketmek,

12-Komşularına iyilik yapmak,

13-Başkasının malına hıyanet etmemek,

14-Cömert ve ikram ve kerem sahibi olmak,

15-İçi, dışı, özü, sözü bir olmak,

16-Daima hakkı kullanmak ve hakkı söylemek,

17-Sabır ehli olmak, öfkesine hakim olmak,

18-Yaptığı iyilikten karşılık beklememek.

Bu yazı FAALİYETLERİ kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir